Gilice Erdei Iskola

Fácános Hotel

                                                                                                               erdiszallas logo

 

Erdok hete logo 2017 rgb

 

erdovarazs banner 250x250 logo 002 erdoknapja logo hu

 

az ev faja vadalma

 

FilmtarErdesz logo hu

 FilmtarVadasz logo hu

 

erdeiprogramok logo

 

erdo mezo logo 

 

 

 

A mai Fejér megye, a Mezőföld, Sárrét tiszta, bővizű folyóival, tavaival, ezeket körülvevő nádasokkal a legkülönbözőbb halak és víziszárnyasok eldorádója, a Bakony, a Vértes összefüggő erdőségei és a tőlük délre elterülő változatos dombvidék szigeterdei, dús rétjei pedig nagyvadban gazdag területek voltak már akkor is, amikor a honfoglalás során a magyarok itt letelepedtek.

Nyilván - több tényező mellett - ez is szerepet játszott abban, hogy Géza nagyfejedelem e terület szívében vetette meg 972-ben Székesfehérvár alapjait. A legősibb magyar város - ahol a későbbi évszázadok során 37 magyar királyt koronáztak meg és 14 király temetkezési helyéül szolgált - a török időkig a legfontosabb kulturális és kereskedelmi központ volt. A krónikák számos királyi vadászatot örökítettek meg ezekből az időkből.

Később a megyében élő nagybirtokok urai rendben tartották az erdőket, megbecsülték a vadat, vadaskerteket létesítettek.

A világháború során a vadállomány majdnem teljesen elpusztult. 1952-től a Mezőföldi Állami Erdőgazdaság kezelésébe került a 17 ezer hektár erdő és összesen 41 ezer hektár vadászterület.

Az azóta folytatott szakszerű erdő- és vadgazdálkodás, műszaki fejlesztés eredményeként vadászterületeink Európa szerte híressé váltak. Három nagyvadas területünkön valamennyi hazánkban vadászható nagyvadfaj megtalálható, apróvadas területeink a nagy terítékű fácán- és vadkacsavadászatokról nevezetesek.

A hozzánk érkező vendégeket nemcsak a vadban dús táj fogadja, a vadászati lehetőségeken kívül pihenésre, fényképezésre, filmezésre, hintós túrákra, horgászatra is van mód.

A történelmi múltú Székesfehérvár és környéke műemlékei, a Balaton, a Velencei-tó és Budapest közelsége sok-sok látnivalót kínál.

A csend, a jó levegő teszi teljessé a felüdítő kikapcsolódást. A szép erdei környezetben fekvő vadászházaink elismert konyháikkal egész évben várják a pihenni, kikapcsolódni vágyó vendégeket.

Környezetünk globális problémái ma az egész világot foglalkoztatják. Az emberiség léte függ attól, hogy most már a veszélyek felismerését rövid időn belül határozott, összehangolt, tudományosan megalapozott cselekvés kövesse. Meg kell valósítani a környezet újfajta hasznosítását a környezetgazdálkodási tevékenység során, amely a környezet hosszú távra szóló hatékony védelmét, szabályozott használatát, optimális fejlesztését jelenti. Az így kialakuló dinamikus ökológiai egyensúly feleljen meg a társadalom reális igényeinek.

A környezetvédelemben különös hangsúlyt kap a természet- és tájvédelem. A táj optimális hasznosításában - a mezőgazdaság mellett - az erdészet meghatározó szerepet játszik.

Az erdő - ez a csodálatos életközösség - jótékony hatását az emberi környezet szinte valamennyi elemére az év minden napján, folyamatosan képes nyújtani. A környezeti ártalmak ott is sújtják, így védelemre, szakszerű kezelésre szorul, csak így tudja sokoldalú funkcióját kifejteni.

Feladatunk az, hogy hosszú távon stabil, a termőhelynek megfelelő erdőket neveljünk, új telepítésekkel területüket növeljük, térségenként úgy határozzuk meg a terhelés maximumát, arányait, a használati prioritásokat, hogy a gazdálkodás érdeke ne kerüljön szembe a természet érdekével. Munkánk szép és összetett, amelyet akkor végzünk jól, ha ma is a jövőben gondolkodunk. Így érhetjük el azt, hogy az erdők magas értékű ipari felhasználású faanyagot, egészséges biotáplálékot jelentő vadhúst adnak, védik a levegőt, talajt, vizet és egyben kielégítik az emberek egyre növekvő pihenési, üdülési, sport - ezen belül a vadászat - igényét is.
    wikipedia     youtube     youtube
bg sukoro new
XI. Vadgasztro

 

azerdo logo hu
 
amierdonk logo hu
 
oee logo hu
 
erdeszetilapok logo hu
 
ek logo hu
FM Logo
 
szechenyiterv logo hu
 

itthon logo hu

 

nka logo hu

 

velencei to turisztikai kartya front