Gilice Erdei Iskola

Fácános Hotel

                                                                                                               erdiszallas logo

 

Erdok hete logo 2017 rgb

 

erdovarazs banner 250x250 logo 002 erdoknapja logo hu

 

az ev faja vadalma

 

FilmtarErdesz logo hu

 FilmtarVadasz logo hu

 

erdeiprogramok logo

 

erdo mezo logo 

 

 

 

MECSÉRPUSZTAI VADÁSZTERÜLET

Fejér megye északnyugati sarkában, kis részben Veszprém és Komárom-Esztergom megyét érintve, Székesfehérvártól 25 kilométerre a Bakony hegység legkeletibb nyúlványain és az Északi-Pannonhát lankáin terül el. A 14 457 hektár nagyságú területet 37 százalékban erdő borítja. Jellemzően nagyvadas terület, amely minden Magyarországon élő vadfaj vadászatára lehetőséget nyújt. A vadászterületen 3 nagyvadas vadaskert található; Fehérvárcsurgó, Tímár, és Vadhányás.

A mai Fehérvárcsurgói vadaskert helyén már az 1890-ben a Károlyi Gyula gróf egy 700 holdas kertet létesített, ahová 1908-ban muflonokat, 1910-ben japán szikaszarvast hozott. A mai kert 842 hektár nagyságú melyben gímszarvas, kétféle szikaszarvas, őz, muflon és vaddisznó él. Nem ritkaság a róka, a nyest a nyuszt sőt a holló sem.

Néhány évvel ezelőtt 13 vadász 170 vaddisznót kerített puskavégre az egy napos vaddisznó-hajtóvadászat során.

A területen eddig elejtett legerősebb gímbika trófeája 12,07 kg volt.

A Fehérvárcsurgói vadászház két lakosztályával, négy kétágyas első osztályú, három két ágyas másodosztályú szobájával biztosít szálláslehetőséget összesen 18 személy részére. Az étteremben egyidejűleg 40 fő élvezheti vadászházi konyha vadétel-specialitásait.

Útvonalleírás
Székesfehérvárról a 81-es számú úton Mór irányában a /14-es kilométerkőnél/ Fehérvárcsurgó - Bodajkra vezető útra kell lekanyarodni, A vasútállomást elhagyva érjük el Fehérvárcsurgót, A falu végén Gúttamási irányában haladva az út először a szőlőhegyhez ér, majd a Gaja patak hídján áthaladva eléri a vadaskert kapuját.

Az 1973 óta működő, 820 hektáros Tímári vadaskert kiváló genetikai adottságú gímállománya tette világhírűvé. Évről-évre 4-5 db 10 kg feletti gím trófea kerül terítékre. Emellett a kisebb egyedszámú, de hasonlóan jó adottságú dámállomány, és a vastag agyarú vaddisznó kanok elejtésének jó esélye vonzza a vadászat szerelmeseit ebbe a nagyvadparadicsomba.

A legerősebb trófeák:
gím bika 14,03 kg-os páratlan 24-es , 243,1 CIC pont,
dám bika 5,25 kg,
vadkan agyar 28,1 cm 

Útvonalleírás
Székesfehérvárról a 81-es számú úton Mórig kell utazni. Móron a benzinkút után a hídra kanyarodva (a Karaván Vendéglő-jobbra) egyenesen kell tovább haladni. A vasúti kereszteződést elhagyva, jobb oldalon emeletes házak után Nagyveleg irányában kell tovább haladni, majd Tímárpusztán keresztül szilárd burkolatú út vezet a főkapuig.

A Vadhányási 510 hektáros vaddisznós-kert 2000 évben létesült, 2004 évtől már teljes intenzitással üzemel. A vaddisznó állomány mellet 40 db-os gímállomány és őz él a kertben. Az itt vadászó vendégek a Fehérvárcsurgói, vagy a Tímári vadászházban szállhatnak meg, azonban a csikorgó hidegben egy meleg ebéd a hangulatos tárnoki vadászházban is elkölthető.


SÁRRÉTI VADÁSZTERÜLET

A 8 902 hektáros vadászterület a mezőföldi Sárréten terül el. A döntően apróvadas terület nagyterítékű fácánvadászatairól méltán szerzett Európa és világszerte hírnevet. A 436 hektáros Soponyai (Csiripi) vadaskertben a nagyvadfajok közül az őz és vaddisznó vadászható, ahol évente több nagyterítékű vaddisznóhajtást szervezünk.

Természetföldrajzának képét az Ős-Sárvíz folyam hozta létre. A jelenlegi Sárvíz két oldalán számtalan természetes tavacska, mesterséges halastó terül el, melyek csodálatos eldorádót nyújtanak a vízi madárvilágnak, de egyúttal a horgászok paradicsoma is.

A háború előtt gróf Zichy János már külföldi vadászcsoportokat is fogadott nyúlra, fácánra és fogolyra. A vadászterület híres nagyterítékű fácán és vízivad vadászatairól. A jelenleg vadászható vadfajok közül "sláger" a fácán és a vadliba. A nagyvadfajok közül az őz és a vaddisznó vadászható. Ritkábban gímszarvas vagy akár dámvaddal is találkozhatunk.

A páratlan vadvízország, a vizek, nádasok, üde rétek, különleges erdők minden évszakban, a vadászati szezonokon kívül is várják a természetkedvelő vendégeket.

A vadászterületen vadászház, és a hangulatos horgász-pihenő szolgálja a vendégek kényelmét.

A soponyai vadászház két lakosztályával, 9 kétágyas elsőosztályú szobájával 22 fő részére biztosít szálláslehetőséget. Éttermében egyidejűleg 30 vendég kóstolhatja meg a táj vadétel specialitásait. Az Ökocentrum épületében további 11 kétágyas szobával áll a vendégek rendelkezésére.

Útvonalleírás Székesfehérvár felől
A 70-es úton Szabadbattyánig, innen Tác-Soponya irányában kell tovább haladni. Soponyán az út jobb oldalán található kis tavat elhagyva, az erdészet után balra kell fordulni. A vadászházhoz való jobbra fordulást irányító tábla jelzi.


BELSŐ-BÁRÁNDI VADÁSZTERÜLET

A társaság legkisebb, 833 hektáros vadászterülete a 63-as főút két oldalán terül el, korábban a Sárréti vadászterülethez tartozott. Ma a legrangosabb fácánvadászatok helyszíne. Az 1998-ban létesült bárándi mellett a 2006-ban elkészült táci vaddisznóskert kis létszámú csoportok részére is eredményes vaddisznó vadászati lehetőséget nyújt.

Útvonal leírás Székesfehérvár felől
Székesfehérvárról a 63-as úton Sárbogárd felé haladva a Belső-Báránd táblánál kell éles szögben balra fordulni, ahonnan pár száz méteres erdei út vezet a vadászházhoz.


VÁLI VADÁSZTERÜLET

A Mezőföld északnyugati részén fekvő 1 105 hektáros dombvidéki vadászterület. Az erdőállományt alkotó fafajok: cser, tölgy, akác erdei fenyő.
Nagyvadas jellegű vadászterület, ahol gímszarvas, dámvad, muflon, őz, vaddisznó él. A csendes természetjáró rókával, vadmacskával, borzzal is találkozhat.
A területet lényegében a 650 hektáros Váli vadaskert fedi le. A változatos domborzatú erdők egységét elszórtan vadföldek, rétek teszik még színesebbé. A hegyes-völgyes területen lehetőség van lesvadászatra, barkácsolásra, és cserkelésre is.
A vadaskertben élő 5 féle nagyvad (gím, dám, muflon, őz és vaddisznó) teszi még színesebbé az itt töltött napokat.
A vadállomány kiváló minőségét bizonyítja az elejtett 13 kg feletti agancssúlyú gímbika, az 5,15 kg agancssúlyú dámbika, és a 95 cm csigahosszú muflonkos.

A vadászházban egy lakosztály, 6 elsőosztályú fürdőszobás kétágyas szoba várja a szállóvendégeket. Az étteremben egyidejűleg 20 fő kóstolhatja meg a konyha vadétel remekeit.

Útvonalleírás az M7-es autópálya felől
Budapest felől a 33 km-nél a Váli-völgy pihenőnél kell elfordulni Kajászó, Vál irányába. Válon az első buszmegállónál (Polgármesteri Hivatalnál) el kell fordulni balra, majd a nagytemplom mellett tovább haladva a mélyútban egyenesen kifelé a településről az erdőtömb felé. A nagytemplomtól kb. 1 km-re eléri az út a vadaskert főkapuját.
    wikipedia     youtube     youtube
bg sukoro new
XI. Vadgasztro

 

azerdo logo hu
 
amierdonk logo hu
 
oee logo hu
 
erdeszetilapok logo hu
 
ek logo hu
FM Logo
 
szechenyiterv logo hu
 

itthon logo hu

 

nka logo hu

 

velencei to turisztikai kartya front