Gilice Erdei Iskola

Fácános Hotel

                                                                                                               erdiszallas logo

 

Erdok hete logo 2017 rgb

 

erdovarazs banner 250x250 logo 002 erdoknapja logo hu

 

az ev faja vadalma

 

FilmtarErdesz logo hu

 FilmtarVadasz logo hu

 

erdeiprogramok logo

 

erdo mezo logo 

 

 

 

kisgyonbanya erdosege 4

 Információ és kapcsolat:
 Stumpf Róbert

   erdőgondnok 

   telefon: 06 30 456-2714

  

 

 

Megközelíthetőség
Kisgyón a Bakony keleti részén, Bakonycsernyétől délre található. Megközelíthető a 81. sz. főútról Mórnál, Zirc – Bakonycsernye irányában, Bakonycsernye községből Kisgyón irányába. GPS: 47.296972   18.229724

  kisgyonbanya erdosege 1

 

 

 

Látnivalók, programlehetőségek
A környék mészkőfelszínébe víznyelők mélyednek, melyek többnyire barlangokat is rejtenek. A természetbarát teleptől a Tési fennsíkig az erdőben számtalan turistaút, néhány pihenő- és kilátóhely teszi élvezetessé a kirándulást kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Maradandó élményt nyújt a gyönyörű erdei környezetben lévő Hosszú - Kígyós kanyargós völgye, bejáratánál az Erdei Szentély, felső végén a meséskönyvek képeire emlékeztető Károly-lak nevű vadászházzal. Az erdő látnivalói még a Hamuház, a Dültfás patak, Szalmavár, Csikling vár, Dóra hegy. Érdemes megnézni a környék településeit is: Bakonycsernyét, a Kisgyóni Természetbarát Telepet, Hétházpusztát, Királyszállást, a Tési szélmalmokat, valamint a közeli Burok-völgyet. Az Országos Kéktúra útvonala is átszeli a kisgyóni erdőket, a túrázókra gondolva pihenőhelyet alakítottunk ki.

 


A terület elhelyezkedése, földrajzi adottságai
Kisgyón a Bakony keleti részén, Bakonycsernyétől délre található. A vidék képét a 300-400 m magasságú fennsíkokból, a geológiai mozgások hatására kialakult töbrökkel, víznyelőkkel változatos szélességű hegyhátak és lankás oldalak határozzák meg. A tájegység legfőbb vonzereje maga a táj, a bükkerdő, de a vidék egyéb látnivalókban is bővelkedik.

 

 

 

kisgyonbanya erdosege 3

 

 

 

Növény- és állatvilág
A terület nagy részét erdő borítja, a Bakony erdeinek jellemző típusai közül az északi oldalakon elsősorban bükkösök, és gyertyános – tölgyesek, a déli fekvésekben a különböző fafajokkal elegyes tölgyesek találhatók a jellegzetes cserjeszinttel és lágyszárúakkal. A védett növények közül a turbánliliom és a borzas csukóka emelhető ki. Gazdag a terület állatvilága is. Az őz, a gímszarvas, a vaddisznó mellett számos jellegzetes énekes- és ragadozó madár, rovar él itt. A terület értékes ritkaságai közül megtalálható az alpesi gőte és a darázsölyv.


 
Történelme
A tájat már a kőkorszaktól lakta ember, amelyről a közeli lelőhelyekről előkerült csiszolt csont- és kőeszközök tanúskodnak. A barátságos és szép környezet, a bő vadállomány a jó ivóvíz minden kor emberét vonzotta. A jelenleg Balinka közigazgatási területéhez tartozó Kisgyón 1541-ben a várpalotai, 1969-ben a csókakői várhoz tartozott. 1720-tól a Zichy családé volt, akik két részletben eladták, de 1922-ben az állam visszavásárolta, és a Honvéd Kincstár kezébe adta katonai célokra. 1922-ben kezdődött a területen a szénbányászat, a kitermelés 1972-ig tartott, az első aknát a gróf Szápári család telepítette. A szénvagyon kimerülését követően a bányászok is elhagyták Kisgyónt, a házakat pedig lebontották. Az erdő azóta visszafoglalta a helyét, a múltra ma már csak a bányászmártírok emlékműve emlékeztet. A kisgyóni erdő legismertebb része a Tűzköves-árok, amely a Hárs-hegy ÉK-i oldalában található. A múlt század második felében, amikor a vasutat építő társaság kőbányát nyitott, a földtörténet középkorából származó kövületek egész tömege került felszínre. A magyar jura megismeréséhez szükséges legszebb anyagot szolgáló lelőhelyről 117 ammonitafaj – köztük 41 db addig ismeretlen – került elő. A hely alkalmasnak bizonyult az egész 50 millió évnyi üledékréteg szintekre tagolására is, teljes jurakori kőzetréteget bemutató, védett geológiai feltárást létesített. 

 

 

 

kisgyonbanya erdosege 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 
    wikipedia     youtube     youtube
bg sukoro new
XI. Vadgasztro

 

azerdo logo hu
 
amierdonk logo hu
 
oee logo hu
 
erdeszetilapok logo hu
 
ek logo hu
FM Logo
 
szechenyiterv logo hu
 

itthon logo hu

 

nka logo hu

 

velencei to turisztikai kartya front