Gilice Erdei Iskola

Fácános Hotel

                                                                                                               erdiszallas logo

 

Erdok hete logo 2017 rgb

 

erdovarazs banner 250x250 logo 002 erdoknapja logo hu

 

az ev faja vadalma

 

FilmtarErdesz logo hu

 FilmtarVadasz logo hu

 

erdeiprogramok logo

 

erdo mezo logo 

 

 

 

 
 Az Ökoturisztikai Központ  megközelíthető az M7-es autópálya Tác-Gorsium lejáró Simontornya felé, a Soponya-Aba összekötő úton. 

Északi szélesség 47°00'09.70"
Keleti hosszúság 18°28'30.09"

 

 

soponyai okocentrum 1

 

 

A programok, foglalkozások, éttermi szolgáltatások csak előzetes bejelentkezés (legkésőbb 5 nappal a program előtt) esetén igényelhetők!

A Hotel épületében található mosdót a szállóvendégek és programjainkon részt vevő csoportok számára tartjuk fenn.

 

Információ:

 

- Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvoda

- Szállás, étkezés (információ)

 

- Videó

 

- Látogatási rend

egyéni látogatók részére:

- Április 1-től szeptember 30-ig 09.00 óra és 19.00 óra között,
- Október 1-től március 30-ig 10.00 óra és 15.00 óra között 
gyalogosan látogatható a terület.

 

Látnivalók


- Természetrajzi- és vadászati múzeum (csak előzetes bejelentkezéssel, belépőjeggyel látogatható, minimum 20 fő-s csoport számára)

-  horgásztanya

- szárnyasvadkert (amerikai vadpulykák, emuk, fácánok, tőkés récék, nyári ludak, ...)

- nagyvadkert (gímszarvas, dámszarvas, őz, vaddisznó)

A tájékoztató táblák segítik az érdeklődőket az eligazodásban.

 

Programajánló

 

Az Ökocentrum területén kerül megrendezére 2007 óta minden év szeptemberében, amelynek keretein belül a nevezett főzőcsapatok mérhetik össze tudásukat. A vendégek a vadhúsból készült ételek kóstolása mellet számos vadászati kultúrát népszerűsítő programon vehetnek részt.


Az Ökoturisztikai Központ ad helyet a Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvodának is, így lehetőség van  fél napos, egy napos és több napos erdei iskolai foglalkozáson részt venni.

 

 

menu soponya vadgasztro


Szolgáltatások, vendéglátás


A  Fácános Hotel  tökéletes helyszíne lehet

- bentlakásos továbbképzéseknek

- konferenciáknak

- termékbemutatóknak

- szakmai, vállalati, illetve családi rendezvényeknek (esküvő, ballagás, baráti vacsorák stb).

 

 

A terület elhelyezkedése, földrajzi adottságai


A Mezőföld tengelyét  képező mintegy 100 km hosszú, 3-5 km széles Sárvíz - völgy szívében terül el az 1000 ha kiterjedésű, országos jelentőségű, védett Soponya-Csőszi Sárrét. A terület a múlt század elejéig mocsárvilág volt, amelynek szétterülő vizeit két csatorna, a Nádor - és a Malom - csatorna vezeti le. A mélyebb fekvésű részeken kisebb nagyobb, állandó vagy időszakos tavak jöttek létre, víztározó és halastó rendszer létesült. A csodálatos erdős - tavas környezetű Ökoturisztikai Központ Soponya község DK-i határában található. 

 

 

soponyai okocentrum 3

 

Növény - és állatvilág


A terület igazi "vadvízország": a nyílt vízfelületek, nádasok, mocsarak, rétek és erdők nagyszerű életfeltételeket biztosítanak a gazdag növény - és állatvilág számára. A térség védett értékekben leggazdagabb növénytárulásai a szikes – sztyepptársulások. Az eddigi botanikai kutatások szerint 25 védett, illetve fokozottan védett növényfaj előfordulása bizonyított, köztük a téltemető és a pókbangó. A terület egyharmadán található erdőket a XIX. század végén telepítették. Főbb társulások: fűz, - nyár, - égerligetek, tölgy, - kőris, - szil ligeterdők, pusztai völgyesek. A legjelentősebb természeti értéket az itt fészkelő, táplálkozó és vonuláskor megpihenő madárvilág adja. A fészkelő fajok közül kiemelkednek a gémfélék, a megye legnagyobb bakcsó, kis kócsag és üstökös gém kolóniája a tájvédelmi körzet védelmét élvezi. Messze földön híres a terület vadállománya is. Valamennyi hazánkban előforduló, vadászható apró - és nagyvadfaj megtalálható itt.

 

 

Történelme

 
A területen bőségesen találtak leletanyagot a kő - és bronzkori ember jelenlétéről, a közeli Gorsium pedig a térség római kori lakottságát igazolja. Soponya település és környéke vegyesen királyi, királynéi és nemesi birtok volt a középkorban. A török időkben a túlélést gyakran a Sárvíz mocsarai biztosították, ide menekült a lakosság veszély idején. 1650-ben Zichy István tulajdonába került a terület, aki barokk eredetű klasszicista kastélyt építtetett a településen. Zichy János az 1900-as években már szakszerű vadgazdálkodást folytatott, a területen Széchényi Zsigmond is gyakori vendég volt. Az 1960-as évektől kezdve – a magas szakmai színvonalon végzett munka eredményeként – a vadászterület Európa - szerte ismertté vált. Számos király, kormány - és államfő, vadászcsoport fejezte ki elismerését az élményt nyújtó vadászatért, de itt kap helyet a szakma teljes intézményrendszere számára a vadászati gyakorlati oktatás is. 


 

soponya okocentrum ismerteto menu horgaszto

 

Turizmussal, vendéglátással, rendezvényekkel  kapcsolatos információk:
Bodrogi Zsuzsanna  
közjóléti, turisztikai és kommunikációs osztály vezetője
telefon: 06 30 405-3416
e-mail: bodrogizs(kukac)vadex.hu

 

Erdei iskolával, táborral kapcsolatos információk, bejelentkezés:
Véninger Eszter
erdei Iskola vezető
telefon:  06 30 194 - 6207   
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Előzetes bejelentkezés szükséges, amelyet a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre várunk a megrendelő nevével, elérhetőségével.

    wikipedia     youtube     youtube
bg sukoro new
XI. Vadgasztro

 

azerdo logo hu
 
amierdonk logo hu
 
oee logo hu
 
erdeszetilapok logo hu
 
ek logo hu
FM Logo
 
szechenyiterv logo hu
 

itthon logo hu

 

nka logo hu

 

velencei to turisztikai kartya front