Erdei Iskola

Fácános Hotel

                                                                                                               kisfaludi logo
 
erdiszallas logo

  

erdoknapja logo hu

 

fabook post 2018 OEE 002

 

ErdovarazsCsaladiNap Ver2 Color 002

 

FilmtarErdesz logo hu

 FilmtarVadasz logo hu

 

erdeiprogramok logo

 

erdo mezo logo

 

OrszágosJótékonyságiVadászat Logó zöld kicsi 

 

 

 

A mai Fejér megye, a Mezőföld, Sárrét tiszta, bővizű folyóival, tavaival, ezeket körülvevő nádasokkal a legkülönbözőbb halak és víziszárnyasok eldorádója, a Bakony, a Vértes összefüggő erdőségei és a tőlük délre elterülő változatos dombvidék szigeterdei, dús rétjei pedig nagyvadban gazdag területek voltak már akkor is, amikor a honfoglalás során a magyarok itt letelepedtek.

Nyilván - több tényező mellett - ez is szerepet játszott abban, hogy Géza nagyfejedelem e terület szívében vetette meg 972-ben Székesfehérvár alapjait. A legősibb magyar város - ahol a későbbi évszázadok során 37 magyar királyt koronáztak meg és 14 király temetkezési helyéül szolgált - a török időkig a legfontosabb kulturális és kereskedelmi központ volt. A krónikák számos királyi vadászatot örökítettek meg ezekből az időkből.

Később a megyében élő nagybirtokok urai rendben tartották az erdőket, megbecsülték a vadat, vadaskerteket létesítettek.

A világháború során a vadállomány majdnem teljesen elpusztult. 1952-től a Mezőföldi Állami Erdőgazdaság kezelésébe került a 17 ezer hektár erdő és összesen 41 ezer hektár vadászterület.

Az azóta folytatott szakszerű erdő- és vadgazdálkodás, műszaki fejlesztés eredményeként vadászterületeink Európa szerte híressé váltak. Három nagyvadas területünkön valamennyi hazánkban vadászható nagyvadfaj megtalálható, apróvadas területeink a nagy terítékű fácán- és vadkacsavadászatokról nevezetesek.

A hozzánk érkező vendégeket nemcsak a vadban dús táj fogadja, a vadászati lehetőségeken kívül pihenésre, fényképezésre, filmezésre, hintós túrákra, horgászatra is van mód.

A történelmi múltú Székesfehérvár és környéke műemlékei, a Balaton, a Velencei-tó és Budapest közelsége sok-sok látnivalót kínál.

A csend, a jó levegő teszi teljessé a felüdítő kikapcsolódást. A szép erdei környezetben fekvő vadászházaink elismert konyháikkal egész évben várják a pihenni, kikapcsolódni vágyó vendégeket.

Környezetünk globális problémái ma az egész világot foglalkoztatják. Az emberiség léte függ attól, hogy most már a veszélyek felismerését rövid időn belül határozott, összehangolt, tudományosan megalapozott cselekvés kövesse. Meg kell valósítani a környezet újfajta hasznosítását a környezetgazdálkodási tevékenység során, amely a környezet hosszú távra szóló hatékony védelmét, szabályozott használatát, optimális fejlesztését jelenti. Az így kialakuló dinamikus ökológiai egyensúly feleljen meg a társadalom reális igényeinek.

A környezetvédelemben különös hangsúlyt kap a természet- és tájvédelem. A táj optimális hasznosításában - a mezőgazdaság mellett - az erdészet meghatározó szerepet játszik.

Az erdő - ez a csodálatos életközösség - jótékony hatását az emberi környezet szinte valamennyi elemére az év minden napján, folyamatosan képes nyújtani. A környezeti ártalmak ott is sújtják, így védelemre, szakszerű kezelésre szorul, csak így tudja sokoldalú funkcióját kifejteni.

Feladatunk az, hogy hosszú távon stabil, a termőhelynek megfelelő erdőket neveljünk, új telepítésekkel területüket növeljük, térségenként úgy határozzuk meg a terhelés maximumát, arányait, a használati prioritásokat, hogy a gazdálkodás érdeke ne kerüljön szembe a természet érdekével. Munkánk szép és összetett, amelyet akkor végzünk jól, ha ma is a jövőben gondolkodunk. Így érhetjük el azt, hogy az erdők magas értékű ipari felhasználású faanyagot, egészséges biotáplálékot jelentő vadhúst adnak, védik a levegőt, talajt, vizet és egyben kielégítik az emberek egyre növekvő pihenési, üdülési, sport - ezen belül a vadászat - igényét is.
    wikipedia     youtube     youtube

pagony logo 3 01

Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál

15eves vadgasztro logo final

 

Tűzgyújtási tilalom 

 

Mi erdőnk banner 160x290px feh

 

klima bannner 200x200

 
oee logo hu
 
erdeszetilapok logo hu
 
ek logo hu
am logo szines HU 002
 
szechenyiterv logo hu 

 

nka logo hu

 

velencei to turisztikai kartya front