Erdei Iskola

Fácános Hotel

                                                                                                               kisfaludi logo
 
erdiszallas logo

  

erdoknapja logo hu

 

fabook post 2018 OEE 002

 

ErdovarazsCsaladiNap Ver2 Color 002

 

FilmtarErdesz logo hu

 FilmtarVadasz logo hu

 

erdeiprogramok logo

 

erdo mezo logo

 

OrszágosJótékonyságiVadászat Logó zöld kicsi 

 

 

 

A BIZTONSÁGOS ERDŐLÁTOGATÁS FONTOSSÁGÁRA HÍVJA FEL A FIGYELMET AZ AGRÁRMINISZTÉRIUM + VADEX Tippek

 

A kirándulások során is be kell tartani a járványhelyzetben érvényes szabályokat, hogy a magyar erdők továbbra is biztonságos kikapcsolódási lehetőséget kínálhassanak mindenkinek - mondta a húsvéti szünet előtti videóüzenetében Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár.

 

Az állami erdőkben több mint 11 ezer kilométernyi jelzett turistaút-hálózatot használhatnak a kirándulók. Emellett mintegy 1200 kilométer kerékpározásra és közel 400 kilométer lovaglásra kijelölt erdei út várja a kikapcsolódási lehetőséget keresőket. A járvány ideje alatt az erdők látogatottsága nagyon megemelkedett, ami természetes, hiszen az erdők egészséges kikapcsolódási helyszínt jelentenek. Országosan 25-30%-kal többen kirándulnak, de egyes ismert helyszíneken akár kétszer-háromszor annyi is lehet a kiránduló, mint a korábbi években. Az erdőkben mindenki számára van hely, de egészségünk és a természet védelme érdekében fontos a szabályok betartása.

 

Az állami erdőgazdaságok azt javasolják, hogy aki csak teheti, a kevésbé ismert kirándulóhelyeket keresse. Az olyan felkapott helyszínek helyett, mint például a Budai-hegység, a Rám-szakadék vagy éppen a Szalajka-völgy, érdemes új útvonalakat felfedezni. Rengeteg túratippet lehet találni az erdőgazdaságok honlapjain vagy a termeszetjaro.hu és az aktivmagyarorszag.hu oldalakon.

 

Az erdei kirándulás során is fontos betartani az egészségügyi szabályokat: csak az egy háztartásban élők kirándulhatnak együtt, és a szabad levegőn is tartani kell egymástól a másfél méteres távolságot. Az erdei kisvasutak, erdei múzeumok és ökoturisztikai központok zárva tartanak, az arborétumok és a tanösvények azonban az erdőkhöz hasonlóan látogathatóak. Az erdészeti utak gépjárművel általában nem használhatóak, és a parkolási rendet is fontos betartani. Aki például az erdei utakat lezáró sorompók elé parkol, jelentősen veszélyezteti az esetleges baleseti mentést vagy az erdőtüzek oltását.

 

A kirándulások során fontos, hogy saját magunk mellett a természeti értékekre, az erdőkre is vigyázzunk. Az egyik legáltalánosabb szabály, hogy mindig vigyük haza magunkkal a kirándulás során keletkezett hulladékot. A tavaszi időszakban nyíló virágok jelentős része védett, ezért ne tépjük le azonnal a tavasz első hírnökeit, mint például a kökörcsineket vagy héricseket. A száraz tavaszi időszakban pedig különösen fontos, hogy csak a kijelölt tűzrakóhelyekengyújtsunk tüzet, amit távozáskor teljes biztonsággal oltsunk is el. A szabályok betartása közös érdekünk. Vigyázzunk egymásra és erdeinkre egyaránt, hogy mindenkinek élmény lehessen a kirándulás!

 

VADEX TIPPEK: 

KILÁTÓK: 

  • Bence-hegyi kilátó
  • Károlyi kilátó
  • Pákozd-Sukorói Arbotétum és Vadaspark kilátója

+egy élmény: Velencei tókör kerékpárral!

 

 

 

   

   

 

 

 

 

 

Napjainkra egyre erősödik az erdő közjóléti (turisztikai) célú látogatásának igénye, amihez a VADEX Mezőföldi Zrt. is igyekszik hozzájárulni a közjóléti funkció egyre színvonalasabb kiszolgálásával.

 

 kozjoleti tevekenyseg 1


Közjóléti erdőgazdálkodáson értjük mindazokat az erdészeti (műszaki és erdőállomány kezelési) tevékenységeket, amelyek célja az erdők társadalom számára nyújtott szolgáltatásainak elősegítése, az erdőbe látogatók számára a kellemes környezet és pihenési lehetőség biztosítása.

Az erdei turizmus az ország turisztikai kínálatának szerves, attól elválaszthatatlan része.

Tapasztalható, hogy a lakosság körében növekvő igény jelentkezik az erdők rekreációs szolgáltatásai iránt, azzal együtt, hogy a lakosság erdőlátogatási szokásai is egyre sokszínűbbé váltak. Működési területünkön jelenleg több szabadon és díjmentesen látogatható erdészeti közjóléti létesítmény szolgálja az erdőben pihenni, felüdülni, sportolni vágyókat.

Az állami és magán erdőgazdálkodók a turisztikai erdők, az erdei kirándulóhelyek, az erdei pihenőhelyek, erdészeti erdei iskolák, tanösvények, stb. létesítésével és fenntartásával teremtik meg a lehetőségét a kulturált erdei kikapcsolódásnak és ismeretszerzésnek. Az erdőben elhelyezett műszaki infrastruktúrán kívül a közjóléti hasznosítású erdőkben az erdőnevelést és felújítást is a közjóléti céloknak alárendelve, természetközeli módszerekkel végzik.

 

Helyszínek:

 

Információ és kapcsolat:
                                              Tóth Anna   közjóléti és turisztikai előadó
                                              telefon: 06 30 405 3416

                                              e-mail: kozjolet(kukac)vadex.hu

 

 

    wikipedia     youtube     youtube

pagony logo 3 01

Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál

15eves vadgasztro logo final

 

Tűzgyújtási tilalom 

 

Mi erdőnk banner 160x290px feh

 

klima bannner 200x200

 
oee logo hu
 
erdeszetilapok logo hu
 
ek logo hu
am logo szines HU 002
 
szechenyiterv logo hu 

 

nka logo hu

 

velencei to turisztikai kartya front