Erdei Iskola

Fácános Hotel

                                                                                                               kisfaludi logo
 
erdiszallas logo

  

erdoknapja logo hu

 

fabook post 2018 OEE 002

 

ErdovarazsCsaladiNap Ver2 Color 002

 

FilmtarErdesz logo hu

 FilmtarVadasz logo hu

 

erdeiprogramok logo

 

erdo mezo logo

 

OrszágosJótékonyságiVadászat Logó zöld kicsi 

 

 

 


Kedves Vendégeink!


A hatályos Kormányzati előírások szerint az erdők, parkerdők, nyitott arborétumok, tanösvények és turistaútvonalak továbbra is szabadon igénybe vehetők, így a kisgyónbányai is várja a látogatókat.

Szabadtéri létesítmények látogatásakor is kérjük az aktuális járványügyi óvintézkedések betartását!

 

Az elővigyázatosság az erdőben is fontos!

  • A legalapvetőbb szabály, ha valaki nem érzi jól magát, semmi esetre se hagyja el a lakását, ne menjen az erdőbe se!
  • A megfelelő öltözet, víz, étel mellett legyenek nálunk higiéniai termékek (papírzsebkendő, kéztörlő, kézfertőtlenítő)
  • Nem ajánlott 2 méteres távolságon belül tartózkodni más személyekkel, ne szervezzünk csoportos túrákat, legfeljebb egyedül vagy az együtt élő közvetlen családtagokkal járjuk az erdőt.
  • A sokak által használt eszközök – pad, asztal, korlát, turistatáblák, játékok – megérintését követően különösen ügyeljünk a higiéniai szabályok betartására. Ne nyúljunk az arcunkhoz, szánkhoz, szemünkhöz alapos kézmosás vagy kézfertőtlenítés nélkül.
  • Vigyünk magunkkal saját kulacsot, esetleg evőeszközt, ne használjunk közöset és főleg ne kérjünk kölcsön másoktól. Az erdei forrásoknál kerüljük a tenyérből ivást.

Természetesen az erdők látogatásának alapvető szabályait is illendő betartani, mint az indulás előtti tájékozódás, a jelzett turistaút követése vagy a kijelölt tűzrakóhelyek használata. Ügyeljünk arra, hogy ne hagyjunk szemetet az erdőben és ne tegyünk kárt az élővilágban!


Mindenkinek jó egészséget kívánunk! Vigyázzanak egymásra és magukra!


a VADEX Mezőföldi Zrt. csapata

 

Információ és kapcsolat:

 Stumpf Róbert

 erdőgondnok 

 telefon: 06 30 456-2714kisgyonbanya erdosege 4

  

 

 

 

 

 

Megközelíthetőség
Kisgyón a Bakony keleti részén, Bakonycsernyétől délre található. Megközelíthető a 81. sz. főútról Mórnál, Zirc – Bakonycsernye irányában, Bakonycsernye községből Kisgyón irányába. 

GPS: 47.296972   18.229724

  kisgyonbanya erdosege 1

 

 

 

Látnivalók, programlehetőségek
A környék mészkőfelszínébe víznyelők mélyednek, melyek többnyire barlangokat is rejtenek. A természetbarát teleptől a Tési fennsíkig az erdőben számtalan turistaút, néhány pihenő- és kilátóhely teszi élvezetessé a kirándulást kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Maradandó élményt nyújt a gyönyörű erdei környezetben lévő Hosszú - Kígyós kanyargós völgye, bejáratánál az Erdei Szentély, felső végén a meséskönyvek képeire emlékeztető Károly-lak nevű vadászházzal. Az erdő látnivalói még a Hamuház, a Dültfás patak, Szalmavár, Csikling vár, Dóra hegy. Érdemes megnézni a környék településeit is: Bakonycsernyét, a Kisgyóni Természetbarát Telepet, Hétházpusztát, Királyszállást, a Tési szélmalmokat, valamint a közeli Burok-völgyet. Az Országos Kéktúra útvonala is átszeli a kisgyóni erdőket, a túrázókra gondolva pihenőhelyet alakítottunk ki.

 


A terület elhelyezkedése, földrajzi adottságai
Kisgyón a Bakony keleti részén, Bakonycsernyétől délre található. A vidék képét a 300-400 m magasságú fennsíkokból, a geológiai mozgások hatására kialakult töbrökkel, víznyelőkkel változatos szélességű hegyhátak és lankás oldalak határozzák meg. A tájegység legfőbb vonzereje maga a táj, a bükkerdő, de a vidék egyéb látnivalókban is bővelkedik.

 

 

 

kisgyonbanya erdosege 3

 

 

 

Növény- és állatvilág
A terület nagy részét erdő borítja, a Bakony erdeinek jellemző típusai közül az északi oldalakon elsősorban bükkösök, és gyertyános – tölgyesek, a déli fekvésekben a különböző fafajokkal elegyes tölgyesek találhatók a jellegzetes cserjeszinttel és lágyszárúakkal. A védett növények közül a turbánliliom és a borzas csukóka emelhető ki. Gazdag a terület állatvilága is. Az őz, a gímszarvas, a vaddisznó mellett számos jellegzetes énekes- és ragadozó madár, rovar él itt. A terület értékes ritkaságai közül megtalálható az alpesi gőte és a darázsölyv.


 
Történelme
A tájat már a kőkorszaktól lakta ember, amelyről a közeli lelőhelyekről előkerült csiszolt csont- és kőeszközök tanúskodnak. A barátságos és szép környezet, a bő vadállomány a jó ivóvíz minden kor emberét vonzotta. A jelenleg Balinka közigazgatási területéhez tartozó Kisgyón 1541-ben a várpalotai, 1969-ben a csókakői várhoz tartozott. 1720-tól a Zichy családé volt, akik két részletben eladták, de 1922-ben az állam visszavásárolta, és a Honvéd Kincstár kezébe adta katonai célokra. 1922-ben kezdődött a területen a szénbányászat, a kitermelés 1972-ig tartott, az első aknát a gróf Szápári család telepítette. A szénvagyon kimerülését követően a bányászok is elhagyták Kisgyónt, a házakat pedig lebontották. Az erdő azóta visszafoglalta a helyét, a múltra ma már csak a bányászmártírok emlékműve emlékeztet. A kisgyóni erdő legismertebb része a Tűzköves-árok, amely a Hárs-hegy ÉK-i oldalában található. A múlt század második felében, amikor a vasutat építő társaság kőbányát nyitott, a földtörténet középkorából származó kövületek egész tömege került felszínre. A magyar jura megismeréséhez szükséges legszebb anyagot szolgáló lelőhelyről 117 ammonitafaj – köztük 41 db addig ismeretlen – került elő. A hely alkalmasnak bizonyult az egész 50 millió évnyi üledékréteg szintekre tagolására is, teljes jurakori kőzetréteget bemutató, védett geológiai feltárást létesített. 

 

 

 

kisgyonbanya erdosege 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 
    wikipedia     youtube     youtube

pagony logo 3 01

Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál

15eves vadgasztro logo final

 

Tűzgyújtási tilalom 

 

Mi erdőnk banner 160x290px feh

 

klima bannner 200x200

 
oee logo hu
 
erdeszetilapok logo hu
 
ek logo hu
am logo szines HU 002
 
szechenyiterv logo hu 

 

nka logo hu

 

velencei to turisztikai kartya front