8000 SZÉKESFEHÉRVÁR, TOLNAI UTCA 1. posta@vadex.hu +36 22 510 500

 

Nevét arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is.

 

 

amitamedvehagymarol 1


Jellemzése

A medvehagyma egyszikű. növény. Fehér, megnyúlt buzogány alakú hagymájából rendesen két nagy, tojásdad, hosszú nyelű, a végén kihegyesedő, 15–25 cm magasra emelkedő tőlevelet hoz.

A külső levél hüvelye hártyás. Levéllemeze átlag 15 cm hosszú és 4 cm széles, és sötétebb zöld fonákukat fordítják a nap felé.

A kinyílt virágok hófehérek, tömött ernyőkben nyílnak április-májusban. Három rekeszű toktermése van.amitamedvehagymarol 2
Elterjedése

Évelő növény. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, az enyhén savas talajt kedveli. Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal március elejétől már láthatóak és a nyár közepére elszáradnak.

Hazánkban főleg a gyertyános tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen.

Gyűjtése

Csak a medvehagyma levele gyűjthető tavasszal, a virágzása előtt. Gumóját feltétlenül földben kell hagyni, kihúzni tilos, mert a növény hagymái révén újul fel ezért óvni kell, az erdei életközösséggel együtt.

A növény életben maradása érdekében egy-egy tőről csak a levelek felét szabad leszedni, mert így még virágozhat, és a magok elszórásával a további szaporulatot biztosítja. Ha már virágzik, a növény nem szedhető mérgező hatása miatt!

Gyűjtéskor fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a- hasonló körülmények között élő- májusi gyöngyvirággal (Convallaria majalis) illetve az őszi kikericcsel (Colchicum autumnale). Mindkét esetben az eredmény súlyos, esetenként halálos mérgezés lehet, mivel az említett két növény levelei emberi fogyasztásra alkalmatlanok.

A medvehagyma és a másik két növény közti legfőbb különbség az, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagyma- illatúak, míg a másik két növényé nem.

A gyöngyvirág levelei rövidebbek és jelentősen szélesebb, tojásdad alakúak; virágai pedig nem a szár csúcsán, hanem a tő közelében erednek és édes illatúak. A medvehagymához alakban közelebb álló kikericsnek pedig más az élőhelye: a medvehagymával ellentétben füves réteken, napfényes mezőkön nő.

A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott gyűjtése, azonban gyűjtése korlátozott!

·         Engedély nélkül egyéni szükségletet meg nem haladó medvehagyma levél gyűjthető, ami 2 kg /fő/nap mennyiséget jelent.
·         Az egyéni szükségletre gyűjtött medvehagyma levél kereskedelmi forgalomba nem hozható.
·         A 2 kg-nál nagyobb mennyiség gyűjtése engedély köteles tevékenység, amihez az erdőgazdálkodó gyűjtési engedély kiadásával engedélyezi a tevékenységet. Az engedélyt az erdőtagok megjelölésével állítja ki a kerületvezető erdész az erdőgondnok jóváhagyásával.

Felhasználása

amitamedvehagymarol 3Nagyon sokféle bántalomra használható. Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva vagy salátákhoz keverve. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma-krémlevest, illetve a hűtőszekrényben tárolható, ami rizses és tésztaételek szószaként is finom. Régi, népi étel /pl. beré/ különleges íz hatású változatát adhatja. A jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek.

További felhasználási lehetőség, ha a spenóthoz hasonlóan készítjük el főzelékként. Rántás nem kell hozzá: enyhén párolva, majd összeturmixolva finom étel.

Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.

Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza. Rendszeres fogyasztása a nem szteroid véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára csak orvosi felügyelettel engedhető meg.

Női problémák, illetve nőknél változó kori panaszok esetén segít. A hagymaformák a védikus tanítások szerint radzsasztikus ételek, azaz a vágyat, szenvedélyt erősítik, illetve az érzelemtestre hatnak.

Felhasznált irodalom

Erdei melléktermékek gyakorlásának szabályzata a VADEX Mezőföldi Zrt területén ,2013. március 1. , Székesfehérvár, Tolnai u.1. Pf.371.