8000 SZÉKESFEHÉRVÁR, TOLNAI UTCA 1. posta@vadex.hu +36 22 510 500

 

A fehérvárcsurgói kastélyt, a vadaskertet és a Zseri-szállást (Bársony-ház) magába foglaló birtok együttes története 1834-ben kezdődött. Először a Perényi család zálogosította el Károlyi György grófnak, majd 1853-ban, vásárlás útján, végleg a Károlyiak kezébe került.  1997-ben a Károlyi József Alapítvány és a Műemlékek Állami Gondnoksága együttműködési szerződést kötött a kastély közös felújítására és hasznosítására. Jelenleg a kastélyban működő kulturális találkozóközpont az Európai Kulturális Találkozóközpontok Hálózatának tagja, és 1995-ben elnyerte az UNESCO Kulturális Világörökség Évtizedének emblémáját.

Az örökség másik meghatározó részét képező fehérvárcsurgói vadaskert, a volt Zseri-szállás, valamint a Gaja-szurdokban található létesítmények (Vaskereszt) a II. világháborút követően a VADEX Mezőföldi Zrt. vagyonkezelésbe kerültek.
A társaság elkötelezett a Károlyi örökség megőrzése mellett, melyet a térség közelmúltban történt fejlesztései is bizonyítanak. 2014-ben a Magyar Természetjáró Szövetséggel közös, átfogó rekonstrukció során a Tájcentrumban új esőbeálló létesült, a Kéktúra útvonal kiszélesítésre, a Gaja patak mederfala pedig megerősítésre került. Híd épült az Ádám-Éva fánál, és sor került az Alba Regia-forrás környékének teljes felújítására, stabilizálására is. A legnagyobb értékű munkát  az egykori Bársony-ház  teljes felújítása jelentette.

Ezt a sor folytatva került sor a régóta tervezett kilátó megépítésére, melynek a történelmi múltú család a névadója. A tervezési fázisban egy időtálló, nemesacél szerkezetre esett a választás, mely jól harmonizál a sziklás alapzattal. A kilátó 2015. december 22-én készült el.
Avatására március 18-án került sor. Elsőként Majoros Gábor, a VADEX Mezőföldi Zrt. vezérigazgató mondott köszöntőt, majd L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára üdvözölte a vendégeket. A kilátót Dr. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára adta át. Az ünnepi szalagot Angelica Károlyi, a Károlyi József Alapítvány kuratóriumának elnöke, Majoros Gábor vezérigazgató úr és Dr. Bitay Márton Örs államtitkár úr vágták át.

A különleges adottságú helyszínre épített kilátóról a teljes Gaja-szurdok és a Fehérvárcsurgói víztározó is belátható, a vizuális élményt pedig kulturált erdei pihenőhely egészíti ki. 

 

 

karolyi kilato avatasa.szalag 

 

karolyi kilato avatasa2

 

 

karolyi kilato avatasa3