8000 SZÉKESFEHÉRVÁR, TOLNAI UTCA 1. posta@vadex.hu +36 22 510 500

 

A VADEX Mezőföldi Zrt. évente tanulmányi kirándulást szervez, melynek során munkatársaink megismerkedhetnek Társerdőgazdaságaink munkájával, szakmai tapasztalatokat gyűjthetnek a meglátogatott területen. Az idei évben, október 16-17-én az Egererdő Zrt. vendégszeretetét élvezhettük. A Szilvásváradi Erdészetnél Dobre-Kecsmár Csaba általános vezérigazgató-helyettes Úr és Bognár Bence erdészetvezető Úr fogadott bennünket.

 

 

tanulmany ut beszamolo 1

 

 

A Szilvásváradi Erdészet rövid bemutatása után (elhelyezkedés, földrajzi adottságok, kezelt és védett területek, erdő- és vadgazdálkodás, közjóléti tevékenységek) megtekintettük az Erdészet épületében működő Erdészeti Erdei Iskolát, majd Schmotzer András múzeumvezető Úr szakszerű vezetésével a felújított kisvasúttal és gyalogosszerrel végigjártuk a Szalajka-völgy szakmai szempontból jelentős állomásait.

 

Megtudtuk, hogy a Szalajka-völgyben olyan természeti értékek lelhetők fel, mint a Szalajka-patak, a Sziklaforrás, a Fátyolvízesés, a történelmi emlékek közül az Istállóskői Barlang, a most megújult Szabadtéri Erdei Múzeum – amely a korabeli erdőben dolgozó, ott tevékenykedő munkások életét mutatja be. Megismerkedtünk a pisztrángtenyésztés alapjaival, majd megtekintettük a gazdag kiállítási anyaggal rendelkező Erdészeti Múzeumot. 

 

Szilvásváradon járva nem hagyhattuk ki a világhírű Lipicai ménes megtekintését. Szerencsénk volt látni a csikóikkal legelő anyakanca ménest, a Ménesudvart és a Hajtókocsi kiállítást.

 

 

tanulmany ut beszamolo 2

Szilvásvárad és Eger között félúton egy rövid kitérővel meglátogattuk hazánk egyetlen épségben megmaradt román kori ciszterci apátsági templomát, mely Bélapátfalván található. Az apátság és környezete az Észak-Magyarországi Regionális Operatív Program, Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése pályázaton elnyert összegnek köszönhetően a közelmúltban újabb kiállítóhelyekkel és interaktív bemutatóteremmel bővült, melyeknek köszönhetően „élő” képet kaphattunk az apátság történetéről.


tanulmanyi ut beszamolo 3

Egerben délelőtt városnézésen vettünk részt, mely során idegenvezetőink színes és érdekes történetekkel gazdagon ismertették történelmi városunk múltját és a közelmúltban véget ért, illetve a jövőben tervezett város- és emlékhely-fejlesztési beruházásokat. Részesei lehettünk az Egri Vár napján, október 17-én, a törökök feletti győzelem emlékére rendezett látványos felvonulásnak és színpadi programoknak.

 

 

tanulmanyi ut beszamolo 3.1

 


A hazafelé vezető úton a tanulmányi út következő állomásán, Hatvanban tartottunk megállót, ahol megtekintettük a Grassalkovich-kastélyban található Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum állandó és időszaki kiállításait. A tavalyi évben véget ért kastély rekonstrukciónak köszönhetően megújult múzeumban természettudományos, vadászati, halászati, horgászati és kultúrtörténeti témájú, interaktív, multimédiás állandó kiállításokat láttunk. Átfogó képet kaptunk a magyar vadászat, vadászmesterség és vadgazdálkodás hagyományairól, eredményeiről, a vadgazdálkodás természeti hátteréről, a Kárpát-medence legfontosabb élőhelyeiről és vadfajairól; a vadgazdálkodás társadalmi beágyazottságáról, kulturális szerepéről; a halászat és a horgászat hagyományairól és jelenéről.



tanulmanyi ut beszamolo 2

Elbúcsúzva a várostól értékeltük a kirándulást, melyet csapatépítő és szakmai szempontból is kielégítőnek és hasznosnak ítéltünk meg.