8000 SZÉKESFEHÉRVÁR, TOLNAI UTCA 1. posta@vadex.hu +36 22 510 500

Megközelíthetőség
A Sárpentelei pihenőerdő Sárszentmihály községhatárában, Székesfehérvár központjától 5 km-re, az úrhidai bekötőút két oldalán helyezkedik el. Székesfehérvárról autóbusszal vagy személygépkocsival, de akár gyalog is jól megközelíthető. 47° 9' 8.4276" N, 18° 22' 42.78" E

Sarpentelei parkerdo

Látnivalók, programlehetőségek
A műúttól északra elhelyezkedő kunyhó, kiépített tűzrakóhely, tájékoztató és ismeretterjesztő táblák, erdei garnitúrák és padok, illemhelyek és hulladéktárolók, valamint labdajátékokra alkalmas játszótér találhatók. A délre eső tömbben a műút mellett kiépített autóparkolónál nagyméretű tájékoztató tábla ad útmutatást. Innen indul a 2 x 800 m-es, 20 állomásos erdei tornapálya. A pihenőerdőben ivóvíz és étkezési lehetőség nincs, Mindenki gondoskodjon róla, ha hosszabb időre szeretne kirándulni. A sétaút kétharmadánál látható Széchenyi Zsigmond, a híres vadászíró emlékköve, ahol évente megrendezik a székesfehérvári városi természetbarát találkozót.
 
Növényvilág
A Sárpentelei erdő mintegy harmada középkorú és csak kis hányada idős állomány, többnyire tölgy,  illetve fenyő, kisebb része akác és egyéb lombos fafaj. Az erdő egységét nádas,  szántó, gyümölcsös, szőlő bontja meg. 

Sarpentelei parkerdo Szechenyi ko

Történelme
A pihenőerdő magvát a régi, kb. 80 ha-os Sárpentelei erdő adta, amely korábban gróf Széchenyi Viktor birtoka volt. Itt töltötte gyermekéveit, itt szerette meg a természetet a neves vadász, író és természettudós, Széchenyi Zsigmond. 1945 után az erdők közé zárt mezőgazdasági területek betelepítésével 110 ha új fiatalossal nőtt a területe. 

Az elővigyázatosság azonban az erdőben is fontos!
• A legalapvetőbb szabály, ha valaki nem érzi jól magát, semmi esetre se hagyja el a lakását, ne menjen az erdőbe se!
• A megfelelő öltözet, víz, étel mellett legyenek nálunk higiéniai termékek (papírzsebkendő, kéztörlő, kézfertőtlenítő)
• Nem ajánlott 2 méteres távolságon belül tartózkodni más személyekkel. Ne szervezzünk csoportos túrákat, legfeljebb egyedül vagy az együtt élő közvetlen családtagokkal járjuk az erdőt.
• A sokak által használt eszközök – pad, asztal, korlát, turistatáblák, játékok – megérintését követően különösen ügyeljünk a higiéniai szabályok betartására. Ne nyúljunk az arcunkhoz, szánkhoz, szemünkhöz alapos kézmosás vagy kézfertőtlenítés nélkül.
• Vigyünk magunkkal saját kulacsot, esetleg evőeszközt, ne használjunk közöset és főleg ne kérjünk kölcsön másoktól. Az erdei forrásoknál kerüljük a tenyérből ivást.

Természetesen az erdők látogatásának alapvető szabályait is illendő betartani, mint az indulás előtti tájékozódás, a jelzett turistaút követése vagy a kijelölt tűzrakóhelyek használata. Ügyeljünk arra, hogy ne hagyjunk szemetet az erdőben és ne tegyünk kárt az élővilágban!

Információ és kapcsolat:
Helmrich Tamás
kerületvezető erdész
E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefonszám: +36309365347