8000 SZÉKESFEHÉRVÁR, TOLNAI UTCA 1. posta@vadex.hu +36 22 510 500

 

Korhű rekonstrukciót végeztek Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertjében. A közel 300 hektáros dégi kastélyparkot Festecsics Antal megbízásából hozták létre az 1810-es években. A park rendbehozatala páratlan abban az értelemben, hogy a II. világháború óta nem végeztek ekkora volumenű kerthelyreállítást. 


A projektgazda a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ és konzorciumi partnere, a VADEX Mezőföldi Zrt. egy évvel ezelőtt kezdte meg közös munkáját. A felújítást három ütemben végezték, amelynek eredményeként október végétől látogatható a meseszép, megújult történeti kastélypark.

Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertjének helyreállításán egy évig dolgoztak a szakemberek. A három projekt közös célja a park vízrendszerének történetileg is hiteles rekonstrukciója volt. A munkák során az ökoszisztéma helyreállítása és az árvízvédelem érdekében a szakemberek óriási mennyiségű felhalmozódott iszapot kotortak ki, rekonstruálták a partvonalat, rendbe hozták a csatornarendszert és a gyalogos hidakat. Az egyik legfontosabb cél a kastélypark rendhagyó térszerkezetének helyreállításához kötődik, amely a további ütemek alkalmával fog megvalósulni. Szintén kiemelt cél volt a már elbozótosodott növénytakaró helyreállítása, a történeti fák ápolása, megőrzése. A munkálatok során megújultak az érintett partszakaszok és domboldalak gyepfelületei és a Szerpentin-tó északnyugati oldalán a Festetics-sírdombig vezető sétaút.

A kivitelezők a kulturális és természeti értékek megbecsülésének, megőrzésének érdekében számos olyan eszközzel, táblával, kiadvánnyal, interaktív makettel, videóval készültek, amelyek egy-egy látogatás alkalmát színessé varázsolják, miközben szemléletet is formálnak. 

 

megujult a degi kastelypark