8000 SZÉKESFEHÉRVÁR, TOLNAI UTCA 1. posta@vadex.hu +36 22 510 500

VADEX Mezőföldi Zrt. a Kisalföldi Erdőgazdaság együttműködésével 2016. szeptember 23-24. között kétnapos szakmai kirándulást szervezett Pannonhalma – Szigetköz – Pozsony - Komárom útvonalon, melyen 51 kollégánk vett részt.

 

A szakmai kirándulás elsődleges célja, hogy kollektívánk betekintést nyerjen az egyes társerdőgazdaságok működésébe, megismerkedjen speciális szakterületekkel, a kollégákkal szakmai tapasztalatot cseréljen. A programokon megismerkedünk továbbá hazánk, illetve a környező országok épített-, természeti- és kulturális értékeivel, de fontos, hogy lehetőség nyíljon a munkahelyen kívüli, kötetlen beszélgetésekre is.

A kirándulás első állomásán, Pannonhalmán a Kisalföldi Erdőgazdaság Ravazdi Erdészetének igazgatója, Keresztes Gábor fogadott bennünket, aki röviden ismertette az Erdőgazdaság felépítését, felvázolta az erdészeti, vadászati és közjóléti tevékenységeit. Kiemelte a Pannonhalmi Bencés Főapátsággal való együttműködést, miszerint részben az Erdőgazdaságnál keletkezett vágástéri hulladékból származó fűtőanyag szolgálja a főapátság fűtésének jelentős részét biztosító biomassza erőmű működését. A Pannonhalmi Főapátság megtekintését követően a Kisalföldi Erdőgazdaság Győri Erdészetének patkányosi kerületébe érkeztünk, ahol a tájjellegű ebédet követően Limp Tibor erdészeti igazgató mutatta be a közelmúltban megvalósult szigetközi vízpótló rendszert, ismertetve annak szükségességét, előnyeit és a működésével kapcsolatban felmerült kérdéseket.

A szakmai programot követően szálláshelyünkre, Pozsonyba utaztunk tovább, ahol idegenvezetőink segítségével megismerhettük Pozsony városának magyar vonatkozású emlékeit, köztük a Szent Márton-dómot, vagy más néven Koronázó templomot, ahol 1563- 1835 között 11 királyt és 8 királynét koronáztak magyar királlyá, majd végighaladtunk a koronázási útvonalon. Belvárosi sétánk alatt megtekintettük többek között a Csáky, Zichy és az Endrődy palotát, a Rákóczi és Pálffy házat, valamint a Magyar Királyi Kamara épületét, ahol 1802 és 1848 között a magyar országgyűlés ülésezett. Megkóstoltuk a híres pozsonyi kiflit és megismerkedtünk a város jellegzetes figurájával, a Schöner Nácival, valamint a Kandival, azaz Cumillal, aki 1997 óta nézelődik a csatornából kikandikálva.

A kulturális programok sorát a komáromi Monostori Erődben tett látogatásunk zárta, mely Közép-Európa legnagyobb épen fennmaradt újkori erődítménye, kiemelten jelentős nemzeti műemlékünk, a Bécs és Pozsony között kialakított erődrendszer része.

A kétnapos kirándulás után kollégáink kipihenten, feltöltődve, szakmai tapasztalatokkal és kulturális élményekkel gazdagodva érkeztek haza.

 

A kirándulásról készült készült képek videó összeállítása letölthető a képre kattintva.

A(z) DSCN9924.JPG megjelenítése