8000 SZÉKESFEHÉRVÁR, TOLNAI UTCA 1. posta@vadex.hu +36 22 510 500

 

 

Az időjárás szeptember közepén még elhitette velünk, hogy a XX. Erdők Hete rendezvénysorozat programjait verőfényes napsütésben élvezhetjük. Azonban akik a hét programjait szervezték, és hittek az időjárás előrejelzésben, felkészülhettek arra, hogy október 3. és 9. között szükség lesz a forró teára és a meleg öltözetre. Örömünkre szolgál, hogy a borongós, szeles idő sem tartotta vissza azokat a gyerekeket, akik részt szerettek volna venni a VADEX Zrt. Gilice Erdészeti Erdei Iskolájának és Óvodájának programjain.

 

XXerdokhete4

 

 

XXerdokhete2

 

Kedden 70 ötödikes, szerdán 30 óvodás, csütörtökön 70 hatodikos, pénteken pedig több helyszínen 250 felső tagozatos gyermek vett részt a foglalkozásokon. A soponyai Ökocentrumban minden napra jutott egy témanapos program. A múzeumi, nagyvadkerti és szárnyasvadkerti látogatás alkalmával a gyerkőcök többek között olyan érdekességekről tanulhattak, hogy mi a különbség az agancs és a szarv között, mitől alakul ki a parókás agancs, mit jelent a késleltetett magzati beágyazódás, hogyan becsülhetjük meg egy fa életkorát, hogy kerültek Soponyára amerikai vadpulykák és emuk, honnan származik a király fácán, stb. A lurkók közül többen szem és fültanúi lehettek a nagyvadkertben élő gímbika bőgésének, és a dámvadak „lapátcsattogtató” harcának. A keddi csapat egy bemutató keretein belül megfigyelhette, hogyan történik a vadászkutyák kiképzése.

 

XXerdokhete5

 

 

XXerdokhete

 

 

A felső tagozatosak kedden és csütörtökön mezei szilt ültettek, amelynek köszönhetően csemetekerti ismeretekre tettek szert.  A szakvezetés mellett a tanulók interaktív feladatokat kaptak, amelyek megoldásához alkalmazniuk kellett előzetes ismereteiket, illetve tájékozódó és együttműködő képességükre is szükség volt.

 

XXerdokhete1


Szakvezetőink a pénteki napon Soponyán kívül a Pákozd – Sukorói Arborétum és Szabadidőparkban és a Gaja-völgyi Tájcentrumban várták a gyerkőcöket. A diákok megismerkedhettek mindkét helyszín történelmével, növény,- és állatvilágával.

 

A Fehérvár TV videója a csütörtöki napról ide kattintva megtekinthető.