8000 SZÉKESFEHÉRVÁR, TOLNAI UTCA 1. posta@vadex.hu +36 22 510 500

Mindenes Vizsla Verseny 2018. október 12-14.

Kutya a vadász eb nélkül
Az Országos Magyar Vadászkamara több szakmai szervezettel együttműködve a 2021. évi Vadászati Világkiállításra készülve 2016-tól évente rendezi meg a CACT Országos Vizsla Főversenyt dr. Semjén Zsolt, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökének fővédnökségével.

A Hungarikum Bizottság 2017-ben a magyar pásztor- és vadászkutya fajtákat, köztük a magyar vizslát és a drótszőrű magyar vizslát a hungarikumok sorába emelte. A rövid szőrű magyar vizsla őshonos magyar vadászkutyafajta. Őse keleti kopófajta lehetett, amely Ázsiából, a népvándorló magyarokkal érkezett. A XVIII. században Magyarországon keresztezték a török sárga színű vadászebekkel. A mai modern formáját a XIX. században nyerte, amikor több idegen vadászkutya-fajtával nemesítették.

Az új magyar lexikon szerint a vizslák olyan vadászkutyák, amelyek a vadat szimat után felkutatják vagy fürkészve megtalálják, előtte megállnak és többnyire elülső lábuk felemelésével vagy farkuk merev tartásával jelzik. Jó szaglóérzék és keresőkedv jellemzi őket. Igazi mindenes vadászkutya, mely nem csak Magyarországon „sztár”.

 

Vizsla 1
Az 1972-re visszanyúló Országos Vizsla Főverseny újkori megrendezését a vizsla fajták tartásának és vadászatra való kiképzésének, használatának ösztönzésére, legfőképpen a hagyományos vizslás vadászat sokszínűségének és kultúrájának népszerűsítésére vállalta fel a főszervező Országos Magyar Vadászkamara.

A Főversenyt megelőző versenysorozat első válogatói az OMVK területi szervezetei rendezésében zajlanak, ahonnan az első 3-3 kutya jut be a két regionális elődöntőbe. A régiókból 8-8 kutya érkezik az országos rendezvényre, melyre 2018. október 12-14-én hagyományosan a VADEX Mezőföldi Zrt. Soponyai Ökoturisztikai Központjában kerül sor. A VADEX Mezőföldi Zrt. számára megtisztelő, hogy ismét házigazdája lehet a Főversenynek, mely a jó terepi adottságok mellett a különböző kutyás fajtaklubokkal, szervezetekkel fenntartott szakmai és baráti kapcsolatnak is köszönhető.
Az idei évben újdonság, hogy a Főverseny tradícióját követve a verseny a MEOESZ által kiadott Vadászkutya vizsga- és versenyszabályzat Mindenes vizsga és verseny vizslák részére kiírása szerint kerül meghirdetésre a versenysorozat, továbbá, hogy a regionális versenyek győztesei is CACT címet kaphatnak.
A Mindenes vizslaverseny a mindenes vizsla munkájának minden területét felölelő, tradicionális verseny. Három részből áll: mezei munka – vízi munka – erdei munka. Amelyik vizsla ezt teljesíti, a „vadászattudományok doktorának” tekinthető! A vízi-mezei versenyek feladatai kiegészülnek az erdei feladatokkal. Ezek: cserkelés, elfektetés, vércsapa követése, dúvad elhozás akadályból, vonszalék követése erdőben, viselkedés lőálláson hajtás közben.

 

IMG 0860 x

A szervezők szándéka, hogy a Főverseny vasárnapi közönségnapján a nagyközönséget is csalogató egyéb programokkal színesítsék a rendezvényt. Ezen a napon Főverseny látványos, engedelmességi és elhozó versenyszámai mellett agárfuttatás, íjászat, Állati jó! kisállat bemutató, a Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvoda foglalkozása színesítik a programot, továbbá megtekinthető lesz a főverseny történetét, valamint a „Vizsla, a mindentudó” című gyermekrajz pályázat alkotásait bemutató tárlat is. A rendezvény olyan vadászati témákat is felkarol és feldolgoz, mint a Fejezetek a főnemesi család mindennapjait bemutató konferenciasorozat soron követező, a Károlyi család történetét feldolgozó emlékkonferencia a Magyar Vadgazdálkodók Egyesülete szervezésében, valamint a VADEX Mezőföldi Zrt. területén a 2018-as vadászati szezonban terítékre hozott trófeák szemléje. A közönségnapon az Ökocentrum Erdészeti és Vadászati múzeuma és nagyvadbemutató kertje is nyitva áll a nagyközönség előtt! A tartalmas napot ünnepélyes eredményhirdetés zárja.

 

Részletes program az esemény facebook oldalán olvasható:  https://www.facebook.com/events/910709779129007/

 

A programokon való részvétel ingyenes.

 

IMG 0696 x