8000 SZÉKESFEHÉRVÁR, TOLNAI UTCA 1. posta@vadex.hu +36 22 510 500
November 27-én a VADEX Mezőföldi Zrt. szervezésében a 2021-re tervezett Vadászati Világkiállítás előkészítésén dolgozó magas rangú küldöttség látogatta meg a Szent István Király Múzeum Vadászok és vadászatok Fejér megyében – A barokktól a neobarokkig című időszaki kiállítását. 
Meghívásunkra Székesfehérvárra látogatott Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, gróf Károlyi József, a Vadászati Világkiállítás miniszteri biztosa, Dr. Kovács Zoltán kormányszóvivő, L. Simon László, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke és Bors Richárd a Vadászati Világkiállítást szervező iroda igazgatója. A vendégeket Brájer Éva Székesfehérvár alpolgármestere, Dr. Nagy Veronika, a múzeum igazgatóhelyettese, valamint Majoros Gábor, társaságunk vezérigazgatója Vargáné Bokor Bernadett igazgatási osztályvezető fogadta.


A kiállítást Bányai Balázs és Sánta Ákos kurátorok mutatták be a látogatóknak, hangsúlyozva, hogy olyan tárlatot igyekeztek megvalósítani, ami a vadászat több aspektusába is betekintést enged. A tárlat bemutatja a megye főbb vadászterületeit és az alkalmazott vadászati módokat, illusztrálásként változatos vadászfegyvereket, vadászati eszközöket, a vadgazdálkodás és teríték értékét bizonyító trófeákat, rajzokat, látványos festményeket és fotográfiákat felvonultatva. A megye főnemesi családjait személyes és családi relikviák, használati és dísztárgyak, fegyverek, fotóalbumok hozzák közelebb a látogatóhoz. A tárlat bemutatta azt is, hogy a kastélyok és kastélyparkok tervezése és berendezése során is komoly szerepe volt a vadászat iránti rajongásnak, a parkok és vadaskertek kialakítása pedig egy-egy település környékét, gyakran kisebb tájegységeket is máig meghatározó tájképi elemekkel bővítette.

A tárlatvezetésnek indult program a Vadászati Világkiállítást előkészítését tárgyaló szakmai megbeszéléssé alakult át, ahol többek között arra is megoldást kerestek a résztvevők, hogy a gazdag köz- és magángyűjteményi anyagot – vagy legalább a műtárgyak többségét – miként volna lehetőség egyben tartani, hogy az a 2019-ben Soponyán megrendezésre kerülő Országos Vadásznapon a Vadászati Világkiállítás rendezvénysorozatához kapcsolódóan is bemutatásra kerülhessen. További egyeztetést igényel a múzeum és a megyében dolgozó erdészetek között, hogy a 2021-es Vadászati Világkiállítás időszakára megfelelő helyszínt találjanak a – megye gazdag vadászati múltját ismerve tovább bővíthető – anyagnak.

A múzeumlátogatás után Fehérvárcsurgón Károlyi Angelica, a Károlyi József Alapítvány kulturális igazgatója mutatta be a Károlyi kastélyban, mint a Világkiállítás megyei programjainak egyik lehetséges helyszínében rejlő lehetőségeket. A szakmai egyeztetésen a résztvevők megtárgyalták a Világkiállítás előkészítésével kapcsolatban a szervezők előtt álló feladatokat, az országos és regionális programlehetőségeket. A Világkiállítás megyei programjavaslatait a VADEX Mezőföldi Zrt. és a Magyar Vadgazdálkodók Egyesülete a tavalyi évben a társszervezők, együttműködő partnerek támogatásával adta át a Dr. Semjén Zsolt vezetésével működő szervező bizottságnak, remélve, hogy megyénk kiemelkedő szerepet vállalhat a 2021. évi Vadászati Világkiállítás eseménysorozatában.

 

Galéria

FOTÓ: Molnár Artúr, fotóriporter
Székesfehérvár Megyei Jogú Város
Polgármesteri Hivatal
Kommunikációs Iroda