8000 SZÉKESFEHÉRVÁR, TOLNAI UTCA 1. posta@vadex.hu +36 22 510 500

2023. szeptember első szombatján ismét megrendezésre került a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál, melynek a Soponyai Ökocentrum szolgált otthonául.

vadgasztronomia

 

A közel 5000 fő által látogatott 16. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál, ünnepélyes megnyitójának keretein belül köszöntőt mondott Dr. Jenik Péter, miniszterelnök-helyettesi kabinetfőnök; Majoros Gábor, a VADEX Mezőföldi Zrt. vezérigazgatója; Dr. Nobilis Márton, élelmiszeriparért és kereskedelem politikáért felelős államtitkár; Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke; Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke; Dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke; valamint Pechtol Lajos, az OMVK Fejér Vármegyei Területi Szervezetének titkára.

A Vadételek Asztala főzőversenyen hazánk minden régiójából és a környező országokból érkező, idén több mint ötven főzőcsapat mérte össze vadételfőző tudományát szarvas, őz, vaddisznó és muflon kategóriákban. A versenyműveket neves gasztronómiai szakemberek bírálták, a zsűri elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke volt. A korábbi évekhez hasonlóan különdíjak átadására is sor került a Vadgasztronómiai nagydíj, a Gasztrodizájn, az Erdei Ételek Mestere és a Legjobb külföldi csapat elismerések formájában. A Vadételek Asztala versenyszám őz kategóriájában 1. helyezett a Kaeg Bendő - KAEG Zrt., 2. a Bakonyerdő Zrt. és 3. a Szombathelyi Erdőgazdaság csapata lett. Szarvas kategóriában elsőként végzett a SEFAG Zrt., második lett a Velence-Tavi Vadásztársaság és harmadik a Nagy-Sár-Hant Vadásztársaság. Vaddisznó kategóriában első helyen az Alpha-Vet Kft., másodikon a Viharlovas Egyesület és harmadikon a VADEX Vadvilág főzőcsapata végzett. Muflon kategóriában győzedelmeskedett Pityu bácsi és csapata, őket a Mecsekerdő Zrt., majd a Pereputty - VERGA Zrt. követte a dobogón. Idén a legjobb külföldi csapat címét a csehországi, Bohemia Safari Club szerezte meg. A Gasztrodizájn különdíjat a Szombathelyi Erdőgazdaság tudhatja magáénak. A Vadgasztronómiai nagydíjat idén a Soponya Önkormányzat munkatársaiból összeálló főzőcsapat érdemelte ki és végül, de nem utolsó sorban az Erdei Ételek Mestere címet 2023-ban, a Kaeg Bendő - KAEG Zrt. csapata nyerte el. Szívből gratulálunk a dobogósoknak és minden induló csapatnak!

A fesztivál kiemelt fellépői között szerepeltek Bodrogi Gyula és Reviczky Gábor színművészek (látványfőzés), Rákóczi Ferenc (speaker), Gáspár Laci, az Irigy Hónaljmirigy, az Alba Regia táncegyüttes, a Magyar Honvédség Székesfehérvári Helyőrségi Katonazenekar, a Löfan Mazsorett tánccsoport, valamint a Kákics zenekar és táncház. A változatos családi programok, könnyűzenei koncertek, táncbemutatók, gyermekprogramok, autóbemutató és tesztvezetés, kiállítások, valamint vadászfelszerelés, gasztro és kézműves vásárok tartalmas kikapcsolódást nyújtottak a látogatók részére.

A fesztivál keretein belül idén a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjének is a részesei lehettünk. A hat regionális helyszínről döntőbe jutott 30 gárda közül, végül a Mecsekerdő Zrt.-Ritrovi Kft. négyese diadalmaskodott, az Északerdő-Encsitűz és az Alba Berkenye csapata előtt.

Szintén a rendezvényen került sor a 30. Fejér Vármegyei Vadásznap programjára, melynek keretein belül számos kitüntetés is átadására került. Vadászkamarai érdemérem kitüntetésben részesült Kratancsik Dávid; Nimród érem kitüntetést vehetett át Cseh István, Hegyi József, Sudár Imre, Takács László és Tenke József; Fejér Vadász Aranytoll díj elismerésben részesült Szente Tünde. A kitüntetetteknek ezúton is gratulálunk és további eredményes munkát kívánunk!

Hálásan köszönjük támogatóinknak (Agrárminisztérium, Mészáros és Mészáros Zrt., Andreas Stihl Kereskedelmi Kft., Agrármarketing Centrum, Országos Magyar Vadászkamara Fejér Vármegyei Területi Szervezete, Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvoda, AREA METAL, s.r.o., Solar Welt Kft., MBH Bank Nyrt., Fejér Vármegyei Önkormányzat, OTP Bank Nyrt., Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Emil Frey Magyarország Kft., Dutrade Zrt., Blaser Group Kft., Fejér Vármegyei Gazdakörök Szövetsége, Magyar Vadgazdálkodók Egyesülete, „DATATRANS Internet” Kft., Cont-Eco Kerítéstechnikai és Kereskedelmi Kft., Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt., Leitz-Hungaria Kft., Steelvent Zrt., Kereskedelmi és Hitelbank Zrt., ITV Albatech Kft., KOS Fashion Kft., Cargill Zrt.), hogy hozzájárultak rendezvényünk sikerességéhez!

Találkozunk jövőre, a 17. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválon!