8000 SZÉKESFEHÉRVÁR, TOLNAI UTCA 1. posta@vadex.hu +36 22 510 500

A VADEX Mezőföldi Zrt. társadalmi, természet- és környezetvédelmi szerepvállalása kapcsán mindig nagy hangsúlyt fektetett a működési körzetében elhelyezkedő önkormányzatokkal való együttműködésre. Az erdőgazdaság évtizedek óta kiszolgálja szociális tűzifával a települések önkormányzatait, biztosítva a szerényebb körülmények között élő rászorulók téli tüzelőhöz juttatását. A közös munka teret nyert az erdészeti szaktanácsadásban, erdőfelújítások és erdőtelepítések létesítésében és fenntartásában is.

erdotelepitesek vadex 1

Szabadrendelkezésű erdőtelepítések Székesfehérvár belterületén

Székesfehérvár a rendszerváltást követően Európa egyik legdinamikusabban fejlődő városaként iparilag, gazdaságilag és lakosságának létszámát tekintve jelentős növekedésen ment keresztül. Multinacionális cégek települtek a városba, valamint a lakosság otthonteremtése érdekében nagy kiterjedésű panel- és társasházi övezetek létesültek. Az urbanizációval egyidejűleg a zöldfelületek aránya lényegesen nem változott, holott a vármegyeszékhely bel- és külterületi erdősültsége szempontjából korábban sem tartozott e természeti kincsekkel bővelkedő városok (mint pl. Budapest, Debrecen, Miskolc, Pécs, Sopron, Nyíregyháza) közé. A városvezetés 2015-től kezdődően a település tulajdonában álló területek erdősítésével jelentősen növelte a zöldfelületek kiterjedését. A fenti képen kocsányostölgyes erdő látható a Hübner lakótelep szomszédságában.

Az úgynevezett „szabadrendelkezésű erdő” telepítése során nyolc kisebb (0,1-1,2 ha) foltban létesültek erdőtömbök, majd 2020-ban a Fehérvár Tüdeje I. Program keretében már 11,78 hektáron valósultak meg több helyszínen tölgyes, hazai nyaras és egyéb keménylombos erdőtársulások a VADEX Mezőföldi Zrt., mint vállalkozó kivitelezésében. Az erdőgazdaság a kivitelezésen felül, fenntartási munkák színvonalas végzésével is hozzájárul az erdőtelepítések töretlen fejlődéséhez. A Fehérvár Tüdeje II. Program keretében az Alsóvárosi réten 2023-ban további 15 hektár erdő létesült, melynek fenntartásában kíván részt vállalni a társaság. A Városgondokság Kft. megbízásából, a város tulajdonában álló erdőterületek vonatkozásában a VADEX erdősítési és ápolási munkák kivitelezésével segíti elő az erdőterületek gyarapodását.

Fejér Vármegyei erdőtelepítések a VADEX Mezőföldi Zrt. kivitelezésében

A társaság számos önkormányzat erdészeti szakirányítójaként évek óta közreműködik az uniós forrásból származó erdőtelepítések tervezésében, kivitelezésében és ápolásában.

erdotelepitesek vadex 6
Káloz községhatárban uniós forrásból létesült kocsányostölgyes

Az erdőgazdaság kivitelezésében 2023-ban Káloz külterületén létesült 1,3 hektáron kocsányostölgyes, mely a vadkár megelőzése céljából kerítés védelmét is élvezi. A tölgyes elegyítése során bizonyos ritka fafajok (madárcseresznye, vadkörte) is elültetésre kerültek, egyedi védelemmel ellátva.

Szabadegyháza községhatárban 2023 tavaszán, 2,61 hektáron valósult meg „Egyéb lombelegyes-cseres” célállományú erdőtelepítés uniós pályázati támogatásból a VADEX tevékenysége nyomán. Ez a forrás az első kivitelen kívül támogatja a további 11 éven keresztül folytatódó fenntartását, vadkárelhárító kerítés építését, valamint 100 db/ha sűrűségben őshonos fafajokkal történő elegyítését.

erdotelepitesek vadex 5
erdotelepitesek vadex 4
Szabadegyházi erdőtelepítések

A belterületen elhelyezkedő erdőtelepítés közjóléti funkciójával, valamint a település klímáját is befolyásoló szerepével a jövőben minden bizonnyal hozzájárul az itt élők életkörülményeinek javításához. 

Baracs Község Önkormányzatának kezdeményezésére - vidékfejlesztési pályázat elnyerésével - valósult meg erdőtelepítés 2023 tavaszán a Dunaújvárosi Repülőtér szomszédságában. A dunaújvárosi ipari üzemek közelségében elhelyezkedő 6,5 hektár nagyságú erdőterület főfafaja az akác, de elegyben szürkenyár, tatárjuhar, mezei szil és vadkörte is elültetésre került.  

erdotelepitesek vadex 2 
erdotelepitesek vadex 3
Baracsi erdőtelepítés az ipari üzemek szomszédságában

Az ürgepopulációjáról is híres terület szomszédságában található erdő ökológiai rendeltetésén túl településvédelmi szerepet is ellát majd a jövőben.

Az erdőtelepítés előreláthatóan 2024 őszén folytatódik további 2,92 hektáron, hazai keménylombos fafajokkal elegyített cseres kivitelezésével. A fiatal erdőket vadhálóval megépített kerítések védik majd a vadkárosítástól.